LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii folosesc în atacuri din ce în ce mai multe drone iraniene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii folosesc în atacuri din ce în ce mai multe drone iraniene

NBC News relatează că înalți oficiali americani au declarat că Rusia oferă Iranului sprijin militar și tehnic la un nivel fără precedent în schimbul sistemelor de arme iraniene, inclusiv drone. Ritmul crescut al atacurilor rusești cu drone poate indica faptul că forțele ruse au acumulat mai multe drone în perioada de trei săptămâni în care nu le-au folosit.

FOTO Profimedia

UPDATE 09.09 Armata ucraineană a atacat cu rachete oraşul ocupat Melitopol, partea rusă anunţă doi morţi

Armata ucraineană a atacat sâmbătă seara oraşul ocupat Melitopol din sud-estul ţării, au indicat autorităţi instalate de Rusia şi oficiali ucraineni în exil ai localităţii cu poziţie strategică, transmite Reuters.

Autorităţile pro-Moscova au transmis că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit alte zece, în timp ce primarul exilat a spus că zeci de 'invadatori' au fost omorâţi.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile despre atacuri sau victime.

'Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două rachete, patru şi-au atins ţintele', a scris pe Telegram guvernatorul numit de Moscova în partea anexată a regiunii Zaporojie, Evgheni Baliţki.

Potrivit acestuia, un 'centru recreativ' unde oamenii luau cina a fost distrus în atacurile ucrainene cu rachete HIMARS.

Primarul exilat, Ivan Fedorov, a scris tot pe Telegram că atacul a lovit o biserică pe care ruşii o transformaseră în loc de întrunire.

Vladimir Rogov, un alt oficial instalat de Moscova în partea anexată a regiunii Zaporojie, a transmis că un mare incendiu cauzat de lovituri a cuprins centru recreativ. El a postat un video cu o structură în flăcări.

UPDATE 08.33 Dramele războiului din Ucraina: Vecinii se privesc cu suspiciune în teritoriile ocupate. Biserica pro-rusă accentuează tensiunile

Când Miroslava, un antreprenor în construcții în vârstă de 36 de ani, s-a întors luna trecută în orașul ei natal, Sviatohirsk, din estul Ucrainei, se aștepta să-și găsească casa distrusă de bombardamente.

Casa ei a fost într-adevăr grav avariată, dar ea a descoperit altceva și mai deranjant: vecinii ei, care rămăseseră în urmă în timpul ocupației ruse, furaseră mobilă, izolație și țigle de la casa ei.

Aceștia erau oameni cu care crescuse, se plânge ea. Mai rău, țiglele jefuite erau vizibile pe acoperișul vecinului.

Continuarea aici

UPDATE 07.40 Ukrainska Pravda: Elita rusă își face de cap la Viena, în ciuda sancțiunilor UE

În ciuda sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru că a învadat Ucraina, mulți ruși bogați continuă să locuiască sau să își petreacă vacanța în Europa, în special în capitala Austriei, Viena, arată o anchetă a jurnalistului Mihailo Tkaci pentru Ukrainska Pravda.

„În timp ce Rusia comite crimă după crimă în Ucraina, cetățenii săi se bucură de viață în Europa, ocupând imperceptibil dar sistematic capitala Austriei cu banii regimului de la Kremlin. Dacă se ia doar exemplul Vienei, se poate realiza cât de importantă este Uniunea Europeană pentru elitele ruse. Asta în timp ce autoritățile ruse - de multe ori cu consimțământul tacit și chiar mai des cu sprijinul acelorași elite - au discreditat această Uniunea Europeană și țările civilizate în general de ani de zile”, se arată în anchetă.

Continuarea aici

UPDATE 06.45 Forțele ruse au efectuat atacuri împotriva țintelor de infrastructură critică în sudul Ucrainei folosind un număr semnificativ mai mare de drone iraniene decât în săptămânile precedente. Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a raportat pe 10 decembrie că forțele ruse au efectuat 15 atacuri cu drone Shahed-136 și 131 în regiunile Kherson, Mykolaiv și Odesa și că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 10 dintre drone. Președintele adjunct al biroului prezidențial ucrainean Kyrylo Timoșenko a declarat că una dintre loviturile de succes cu drone rusești a afectat grav infrastructura critică din orașul Odesa și că eforturile de apărare vor dura mai mult decât de obicei. ISW a evaluat anterior că forțele ruse reprezintă încă o amenințare pentru rețeaua energetică ucraineană și populația civilă, în ciuda ratelor ridicate ale apărării aeriene ucrainene de doborâre a sistemelor de arme rusești de înaltă precizie. De asemenea, ISW a evaluat anterior că forțele ruse probabil au modificat dronele pentru vreme mai rece și au reluat utilizarea dronelor iraniene pentru a lovi orașele ucrainene pentru prima dată în trei săptămâni pe 7 decembrie. NBC News relatează că înalți oficiali americani au declarat că Rusia oferă Iranului sprijin militar și tehnic la un nivel fără precedent în schimbul sistemelor de arme iraniene, inclusiv drone. Ritmul crescut al atacurilor rusești cu drone poate indica faptul că forțele ruse au acumulat mai multe drone în perioada de trei săptămâni în care nu le-au folosit sau că Rusia a primit recent sau se așteaptă să primească în curând un nou transport de drone din Iran.

UPDATE 06.12 Surse ucrainene și ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcția Svatove pe 10 decembrie. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ucrainene se apropie tot mai mult de Svatove. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat fără succes să atace linia Synkivka-Lyman (50 km nord-vest de Svatove) și că forțele ruse au respins un grup ucrainean de sabotaj și recunoaștere lângă Dachne (3 km vest de Svatove). Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene atacă periodic în vecinătatea autostrăzii R-66 de lângă Svatove, unde se pare că au avut un succes tactic minor. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse și ucrainene sunt angajate în bătălii lângă Novoselivske (la 14 km nord-vest de Svatove) și că forțele ruse controlează cea mai mare parte a așezării. Surse ruse și de pe rețelele de socializare au susținut că forțele ucrainene au lovit Svatove și o zonă din spatele trupelor rusești din Novopskov (68 km nord-est de Svatove) cu rachete HIMARS și artilerie grea.

image

UPDATE 05.45 Forțele ruse au continuat contraatacurile în zona Kreminna pe 10 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins contraatacurile rusești la nord de Kreminna, lângă Ploshchanka (16 km nord-vest de Kreminna) și Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și 12 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au stabilit, de asemenea, controlul asupra noilor poziții din Bilohorivka. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcția Lyman și au ocupat linii mai avantajoase în zonă. Haidai a declarat că forțele ruse au însărcinat forțe nou mobilizate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna să epuizeze forțele ucrainene cu contraatacuri înainte ca forțele ucrainene să poată începe o contraofensivă în direcția Starobilsk (53 km nord-est de Kreminna). ISW a evaluat anterior că forțele ruse intenționează să crească ritmul atacurilor în vestul Luganskului și estul oblastului Harkov pentru a preveni derularea cu un ritm crescut al operațiunilor de contraofensivă ucrainene în timpul iernii. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat atacurile indirecte de rutină de-a lungul liniei de contact în vestul oblastului Lugansk și estul oblastului Harkov.

UPDATE 05.29 Surse ucrainene și ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zona Kreminnei pe 10 decembrie. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că și forțele ucrainene se apropie de Kreminna. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au zădărnicit atacurile ucrainene în direcția Cervonopopivka (6 km nord-vest de Kreminna) și Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au desfășurat și atacuri în apropiere de Ploshchanka și că luptele dintre forțele ucrainene și ruse sunt în desfășurare de-a lungul liniei Makiivka-Chervonopopivka.

UPDATE 04.53 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului pe 10 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut; la 18 km nord-est de Bakhmut, lângă Yakovlivka, Pidhorodne și Bakhmutske; și la 21 km sud de Bakhmut, lângă Opytne, Druzhba și Kurdyumivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat un asalt la sud de Bakhmut în direcția Klișchiivka și au respins un contraatac ucrainean în Opytne. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au continuat să atace, de asemenea, fortificațiile ucrainene de lângă Bakhmut, unde se pare că au succese tactice minore. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse nu au capturat încă Opytne și probabil că nu vor efectua un atac total asupra Bakhmutului în următoarea perioadă, din cauza costurilor ridicate asociate. Un blogger a susținut că forțele ruse intenționează să ocolească Bakhmutul dinspre sud prin Kurdyumiivka și Klishchiivka și intenționează să avanseze la nord de Bakhmut în direcția Soledar. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene, precum și cele ruse, au continuat să sufere pierderi grele în zona Bakhmut.

image

UPDATE 04.37 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 10 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 37 km sud-vest de Avdiivka, lângă Nevelske, Pobieda și Novomykhailivka. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că operațiunile ofensive ruse continue au împins forțele ucrainene din zonele fortificate nespecificate în direcția orașului Donețk. Un blogger rus a descris luptele din zona Avdiivka drept o „mașină de tocat carne lent.”

UPDATE 04.09 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în vestul regiunii Donețk pe 10 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își apără pozițiile în această secțiune a frontului. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au zădărnicit atacurile ucrainene în direcția pozițiilor rusești de lângă Solodke (34 km sud-vest de orașul Donețk) și Shevchenko (85 km sud-vest de orașul Donețk) și au distrus grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene în apropiere de Volodymyrivka (44 km), la sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că acumularea de clădiri înalte în Vuhledar (49 km sud-vest de orașul Donețk) prezintă dificultăți tactice semnificative pentru un potențial atac rusesc asupra așezării. Un alt blogger rus a susținut că unitățile ruse din Districtul Militar de Est (EMD) nu pot conduce ofensive în zona Vuhledar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tragerile indirecte de rutină de-a lungul liniei de contact în Donețk și estul regiunii Zaporijia.

UPDATE 03.41 Forțele ruse au continuat să bombardeze pozițiile și așezările ucrainene de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru pe 10 decembrie. Surse ucrainene și ruse au declarat că loviturile de artilerie rusă au lovit o serie de așezări de-a lungul malului de vest (dreapta), inclusiv orașul Herson. Utilizatorii rețelelor de socializare au raportat sunetul muniției Shahed-136 stăruie peste Velyka Oleksandrivka în nordul Oblastului Herson în noaptea de 9 decembrie. Locuitorii din zonă au remarcat în plus zgomotul unor explozii mari în zonele din spatele forțelor rusești ale Oblastului Herson în Chaplynka (de-a lungul rutei T2202 Nova Kakhovka-Armiansk) și Skadovsk (de-a lungul rutei P57 Orașul Herson-Hola Prystan-Skadovsk). Un blogger rus a amplificat rapoartele conform cărora forțele ruse au atacat „zona gri” de pe insula Potemkin (chiar la sud de orașul Herson, în râul Nipru.

În Herson, maternitatea unui spital a fost bombardată. Nu au fost victime. Foto: Nexta TV

În Herson, maternitatea unui spital a fost bombardată. Nu au fost victime. Foto: Nexta TV

UPDATE 03.15 Forțele ruse au efectuat lovituri cu rachete, drone și artilerie împotriva zonelor regiunilor Mykolaiv, Zaporizhia și Dnipropetrovsk pe 10 decembrie. Șeful regiunii Mykolaiv, Vitaly Kim, a raportat că forțele ruse au lovit apa în largul coastei Ochakivului cu rachete antiaeriene și a remarcat că apărarea aeriană ucraineană a doborât două drone Shahed-136 în regiunea Mykolaiv și două în Oblastul Herson. Forțele ruse au lovit în plus infrastructura energetică din regiunea Odesa în noaptea de 9 spre 10 decembrie. Surse ruse au acuzat forțele ucrainene de bombardarea malului râului Enerhodar.

UPDATE 02.24 Forțele ucrainene au continuat loviturile împotriva echipamentelor militare rusești și a zonelor de concentrare din sudul Ucrainei pe 10 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că o lovitură ucraineană asupra unei zone de concentrare rusă într-o locație nespecificată din regiunea Zaporijia a rănit până la 150 de angajați ruși. Surse ucrainene au confirmat în plus că forțele ucrainene au lovit mijloacele militare rusești și posturile de comandă din apropiere de Enerhodar, Molochansk, Tokmak și Berdyansk, precum și un sistem de apărare aeriană Buk-M3 lângă Vesele cu armament furnizat de vest.

image

UPDATE 01.41 Forțele ruse din regiunea Donețk ocupată sechestrează echipamente civile pentru a sprijini construcția de structuri defensive. Asemenea eforturi sunt aproape sigur o consecință a penuriei severe de echipamente rusești. Centrul de Rezistență al Ucrainei a declarat la 10 decembrie că distribuirea de echipamente utilitare către forțele ruse a oprit efectiv activitatea întreprinderilor de utilități.

UPDATE 01.19 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de integrare administrativă a teritoriilor ocupate, cu Rusia. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a anunțat pe 10 decembrie că DNR deschide un fond teritorial pentru asigurarea medicală obligatorie care va permite locuitorilor regiunii Donețk să primească îngrijiri medicale în toată Rusia. Șeful ucrainean al regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat la 10 decembrie că antreprenorii din regiunea Luhansk ocupată trebuie să se înregistreze la registratorul de stat unificat din Rusia până la sfârșitul lunii decembrie sau să piardă măsurile de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii. Soldații ruși și autoritățile de ocupație par să profite de măsurile tranzitorii pentru a stoarce civili ucraineni de bunuri. Centrul de Rezistență din Ucraina a acuzat soldații ruși că au furat mașini ucrainene, de tăierea plăcuțelor de înmatriculare ucrainene, reînregistrarea mașinilor furate cu plăcuțe de înmatriculare rusești și exportul mașinilor furate pentru revânzare în Rusia. Se pare că ofițerii de poliție din teritoriile ocupate îi opresc pe proprietari cu mașini ucrainene și inventează motive pentru a extorca „amenzi” în timpul opririi.

UPDATE 00.47 Consilierul administrației ucrainene din regiunea Herson, Serhii Khlan a declarat la 10 decembrie că autoritățile de ocupație ruse au anunțat construirea unei noi așezări lângă Genicesk. Autoritățile de ocupație au declarat că așezarea, Niu Vasiuky, va avea noi spitale. Khlan a susținut că autoritățile de ocupație vor utiliza în spitale echipamente medicale jefuite din orașul Herson.

UPDATE 00.23 Autoritățile ruse importă din ce în ce mai mult elemente cecene în Ucraina ocupată pentru a modela regimurile administrative ale zonelor ocupate. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a declarat la 8 decembrie că o delegație cecenă condusă de viceprim-ministrul Ibragim Zakriev a vizitat regiunea Herson și s-a întâlnit cu șeful ocupației Herson, Vladimir Saldo. Saldo a lăudat Republica Cecenă pentru că este un exemplu de bunăstare economică, reziliență și creștere după ani de conflicte devastatoare și a subliniat că speră să învețe din experiența cecenă în dezvoltarea unui model de administrare pentru Oblastul Herson. Primarul ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, a remarcat în mod similar că Kadîrov a numit un oficial cecen pentru a „împărtăși experiența formării republicii [Cecene]”. Fedorov a subliniat că acest oficial are scopul în mare măsură de a menține controlul asupra colaboratorilor locali pro-ruși și să terorizeze populația civilă. Aceeași delegație cecenă s-a întâlnit și cu administrația de ocupație a regiunii Zaporijia pentru a discuta măsurile de cooperare și dezvoltare. Republica Cecenă și oficialii afiliați au în special o istorie de brutalitate și nu sunt bine-renumiți pentru capacitățile administrative, dar detașamentele cecene au jucat un rol semnificativ de aplicare a legii și au acționat ca servicii de securitate în zonele din rusești din porțiunile ocupate ale Ucrainei pe tot parcursul războiului. Prin urmare, este probabil ca administratorii ruși de ocupație să caute să integreze oficialii ceceni în structurile lor de ocupație pentru a-și consolida controlul administrativ prin valorificarea expertizei cecene în funcțiile de opresiune și securitate. Acest lucru sugerează că disidența și activitățile partizane ucrainene contestă capacitatea regimurilor de ocupație de a guverna eficient.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele rus Vladimir Putin riscă să piardă sprijinul foștilor lideri și veterani din Donbas din cauza eșecului forțelor ruse de a împinge forțele ucrainene mai la vest de orașul Donețk și de a „apăra” Donbasul. Un fost ministru al Apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), Igor Girkin, care a condus și asediul Slovianskului în 2014, l-a criticat direct pe Putin pentru că nu a reușit să împingă forțele ucrainene din apropierea orașului Donețk din raza de artilerie, chiar dacă Putin a identificat protecția civililor din Donbas drept unul dintre obiectivele „operației militare speciale” rusești. Girkin a criticat în mod specific declarația lui Putin din 9 decembrie, care a caracterizat progresul operațiunii militare speciale ca fiind „stabil”, afirmând că numai Putin și Ministerul rus al Apărării (MOD) consideră războiul ca un succes. Fostul ministru al Securității DNR, Alexander Khodakovski, a remarcat criticile emergente la adresa lui Putin, observând că îndelungata domnie a lui Putin nu a fost complet de succes. Khodakovski a remarcat, de asemenea, discuțiile cu privire la necesitatea schimbării stării de lucruri, a făcut aluzie la schemele de corupție din jurul reconstrucției Mariupolului și a adăugat că Putin a moștenit o societate destul de coruptă pe care nu o poate repara prin înlăturarea șefului Statului Major al Rusiei, Valery Gerasimov (ceea ce Putin încă nu l-a făcut oficial). Un proeminent blogger rus a acuzat, de asemenea, Forțele Armate Ruse că nu au condus focul de contrabaterie în apărarea orașului Donețk, în ciuda faptului că nu a eșuat niciodată în acest lucru în ultimii opt ani de război.

Criticile lui Girkin și Khodakovski sunt fără precedent în comparație cu atacurile lor anterioare asupra Kremlinului. Aceste atacuri explicite asupra lui Putin pot reflecta o ruptură între DNR pro-război și comunitățile de veterani și Putin. Veteranul rus și comunitatea proxy a avertizat de mult Kremlinul cu privire la defectele de proiectare ale campaniei sale militare, dar s-au adunat în spatele lui Putin cu convingerea că războiul său – cel puțin – va duce la ocuparea Donbasului de către Rusia. ISW a observat anterior, de asemenea, înregistrări video cu Republica Populară Lugansk (LNR) refuzând să lupte pentru teritoriul din DNR după capturarea de către Rusia a Lysychanskului, și este probabil ca ideologii și comandanții împuterniciți să fi căutat să acorde prioritate ocupației Donbasului. Putin însă, nu și-a îndeplinit obiectivul retoric din 24 februarie de a „salva” oamenii din Donbas, forțând guvernul de la Kiev să capituleze și nici nu a realizat obiective militare localizate în Donbas.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

2 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene